Waarom een SSL-certificaat op je website onmisbaar is
Een SSL-certificaat is tegenwoordig onmisbaar op je website. Maar wat is een SSL-certificaat nu precies en waarvoor heb je het nodig? En hoe zorg je voor een certificaat voor jouw website? Online marketing bureau Garden Connect legt het uit.
Wat is een SSL-certificaat?
Een SSL-certificaat is een bevestiging dat het verkeer tussen de bezoeker van je website en de server waar je website opgeslagen is, versleuteld wordt. Hierdoor wordt het lastiger voor hackers om te knoeien met deze communicatie. Er zijn vele soorten SSL-certificaten maar ze kunnen grofweg ingedeeld worden in:
- Domein certificaten, herkenbaar aan het slotje
- Organisatie certificaten, herkenbaar aan de volledige bedrijfsnaam naast het slotje
Beide SSL-certificaten versleutelen de communicatie tussen bezoeker en website dus daar zit niet per sé veel verschil. Bij een organisatie certificaat wordt niet alleen gecontroleerd of het domein geldig is maar ook of de organisatie die erachter zit valide is. Dat duurt enkele weken, is duurder maar dan wordt de statutaire naam van het bedrijf dus getoond. Belangrijk voor bijvoorbeeld banken maar voor de tuinbranche niet per sé belangrijk.
Waarvoor heb je het nodig?
Allereerst omdat veiligheid zorgt voor vertrouwen en vertrouwen zorgt voor meer (online) aankopen, aanvragen en reacties. Ten tweede zorgt een veilige website voor een betere positie in de zoekresultaten van Google. Google Chrome toont bij websites zonder SSL certificaat dan ook duidelijk dat de website niet beveiligd is:
Ten derde hebben bedrijven en organisaties sinds het ingaan van de Europese GDPR wetgeving een zorgplicht om data van hun klanten veilig te bewaren. Een SSL certificaat helpt daarbij en is een stap in de goede richting.
Hoe kan je een SSL certificaat aanvragen?
SSL-Certificaten zijn er in vele soorten en maten en dus ook in vele prijsklassen. Van goedkoop tot heel duur, tot enkele duizenden euro’s per jaar. Maar voor het KMO is een standaard certificaat voldoende en dit zal zo’n € 100,- tot € 250,- per jaar kosten. Het aanvragen kan het best gebeuren bij het bedrijf waar de website is ondergebracht omdat zij ook de (technische) implementatie kunnen verzorgen.
Bij Garden Connect verwachten we dat alle websites eind 2019 voorzien zijn van een SSL-certificaat. Het is dus niet de vraag óf je een certificaat moet aanvragen maar wanneer je het gaat doen! Nog geen certificaat? Vraag hem aan via info@gardenconnect.com.