4 tips om je webshop te verbeteren
Je wilt je webshop verbeteren, maar waar moet je beginnen? In dit artikel geven we je vier tips om je productinformatie te verbeteren en je klanten te helpen om snel het juiste product te vinden. Het begint allemaal bij het maken van de juiste producttitel (want dat is moeilijker dan je denkt!), het selecteren van de foto’s en het schrijven van goede productomschrijvingen. Maar dan ben je er nog niet, want het maken en inrichten van de categorieën en filters heeft ook zeker wat aandacht nodig. Lees verder en ontdek de stappen die leiden tot de beste productweergave.
1. Titel
De titel van je productpagina is natuurlijk extreem belangrijk. Hier moet je voldoende informatie geven zodat iemand begrijpt wat voor product het is. Ook is de titel de ideale plaats om belangrijke trefwoorden toe te voegen zodat je goed gevonden wordt in Google. Tegelijkertijd ziet een bezoeker op z’n smartphone maar zo’n 35 tekens op een rij dus het is wel passen & meten om een goede titel te maken.
Wij adviseren je om de volgende indeling aan te houden bij al je producten. Dan heb je een consistente titel die voor alle producten toepasbaar is:
[Merk] [Serie] [Productnaam] - [Producttype] - [Kenmerk]
Deze indeling is een leidraad en geen vast omschreven structuur. Verkoop je een barbecue dan kan het bijvoorbeeld als volgt worden:
Weber Q1400 Elektrische barbecue met stand - dark gray
En als je planten verkoopt heb je meestal geen merk of serie, dus dan kan de titel als volgt zijn:
Anthurium arrow- kamerplant - ca. 100 cm hoog
Let erop dat de consument vaak niet weet wat een potmaat is. Als jij dus onderstaande titel gebruikt, dan is het onduidelijk wat je verkoopt. Een potmaat is voor jou als ondernemer logisch, maar voor consumenten is de hoogte of breedte van de plant interessanter.
Anthurium arrow - kamerplant - p32
Een paar andere aandachtspunten voor het schrijven van een titel:
- Gebruiker cijfers als je getallen hebt (dus 5 i.p.v. vijf) in de titel
- SCHRIJF JE TITEL NIET IN HOOFDLETTERS
- Te kort is makkelijk maar werkt niet (dus niet “Anthurium” als titel geven)
2. Foto’s
Je klanten kunnen op de website het product niet aanraken en rondom bekijken zoals ze dat in jouw winkel zouden kunnen. Je moet dus voldoende foto’s hebben van je producten zodat men gemakkelijk een aankoopbeslissing kan maken.
Als richtlijn adviseren we om foto’s van ca. 1.200 pixels breed in te voeren in je webshop. Het heeft niet zoveel nut om foto’s van 5.000 pixels breed te uploaden omdat deze toch niet op het scherm zullen passen.
Via het Garden Connect Platform is het mogelijk om op alle foto’s een watermark toe te passen. Dit hoef je dus niet meer zelf toe te voegen (dat scheelt weer tijd!).
Meer foto’s is altijd beter, maar je moet minimaal 1 foto hebben op witte achtergrond. Bij planten helpt het om daarnaast foto’s te hebben die een indruk van de sfeer geven.
Om een goede indruk te krijgen van potten zouden wij zelf altijd deze afbeelding tonen:
Maar de consument wil ook inspiratie, dus deze foto kun je als tweede productafbeelding toevoegen:
Op die manier geef je de informatie en inspiratie die de bezoeker van jouw website kan doen verleiden tot een aankoop. Maak wel duidelijk dat de pot zonder plant verkocht wordt.
Wil je het helemaal goed doen, dan maak je via de productcombinatie in het Garden Connect Platform natuurlijk een link tussen pot en plant zodat bezoekers van jouw webshop in een keer de combinatie op de foto kunnen bestellen!
3. Productomschrijvingen
Nu de titel en foto’s er zijn, moeten we een goede productomschrijving gaan schrijven. In deze omschrijving moet je antwoord geven op de volgende vragen:
- Wat is het product precies?
- Welke voordelen biedt het?
- Waarom moet ik het kopen?
Je kunt het beste opsommingen gebruiken om deze te benoemen. Zorg er wel voor dat je deze niet beperkt tot een droge opsomming van eigenschappen, want dat inspireert niet. verplaats je in de consument en vraag je af wat hij zou willen weten voordat hij tuinmeubels bestelt in jouw webshop:
- Kan het in de winter buiten blijven staan?
- Moet ik het onderhouden?
- Hoeveel zitplaatsen zijn er?
- Wordt het gemonteerd geleverd?
- Zijn er ook andere kleuren verkrijgbaar?
- Is de stoel verstelbaar?
- Zijn de kussen waterproof?
- enzovoorts
Aan te raden is om hierbij lange zinnen, jargon en technische termen te vermijden. In het Garden Connect Platform zit een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je de ideale productomschrijving maakt:
Dit geeft je een richtlijn wat er goed is aan jouw tekst of nog ontbreekt:
- Minimaal 3 tussenkopjes
- Minimaal 500 woorden
- Tenminste 3 links naar andere pagina’s in je website/webshop
- Een opsomming
- Belangrijke woorden dikgedrukt maken
4. Categorieën en filters
Zodra je klaar bent met je product moet je hem in de juiste categorie gaan zetten. Maar hoe maak je een goede en logische categorie-indeling? Wij raden je aan om je categoriestructuur niet te diep te maken en te kijken naar de logica van de website bezoeker.
Als je een blauwe hortensia met potmaat 23 verkoopt dan zouden wij die zelf in deze categorie zetten:
Tuinplanten - Vaste planten - Hortensia
Zoals je ziet vermelden we nergens de kleur en potmaat: daarvoor heb je eigenschappen. De opbouw van categorieen is schematisch dus als volgt:
Hoofdcategorie - subcategorie - productgroep
Bij barbecues kun je een niveau minder gebruiken:
Barbecues - Houtskool barbecues
Het merk vermelden we hierbij niet want daarvoor kunnen de filters worden gebruikt. Het gebruik van filters geeft de gebruiker veel meer vrijheid dan wanneer je de categorieën hiervoor gebruikt. In het Garden Connect Platform kan je onbeperkt filters aanmaken. Voor planten kan dat een lange lijst worden, maar je weet vooraf niet waar jouw klant naar op zoek is:
- Een plant voor in een balkonbak?
- Moet de planten bijen aantrekken?
- Zijn er huisdieren die mogelijk gevoelig zijn voor de plant?
- Welke kleur moet de plant bloeien?
- Hoe hoog mag de plant worden?
- enzovoorts
Door de juiste combinatie van filters en categorieen help je de klant het juiste product te vinden, zoals deze webshop heeft gedaan:
Het opmaken van de juiste productpagina kost dus tijd en aandacht. Maar des te meer je er in stopt, des te meer je eruit haalt. Door meer content toe te voegen en jouw klant de juiste informatie te geven trek je meer bezoekers via Google - en ze gaan nog kopen ook! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je graag hulp bij het vullen van jouw webshop? Neem contact op via ons contactformulier of bel +31 20 700 8250.