Bestaat er zoiets als een ideaal bouncepercentage?

Wanneer we het over Google Analytics hebben, gaan de meeste vragen die we van ondernemers en medewerkers krijgen over het bouncepercentage. ‘Wat is het beste bouncepercentage?’ of ‘Welk bouncepercentage hebben andere tuincentra?’ zijn vragen die vaak gesteld worden aan ons. Maar wat is het gemiddelde bouncepercentage en bestaat er een ideaal percentage? We zijn op onderzoek gegaan voor je! 

Even een korte opfrisser: het bouncepercentage gaat over mensen die één pagina op jouw website bezoeken en daarna direct je website verlaten, zonder door te klikken naar een andere pagina. 

Je wil dit percentage uiteraard verlagen, aangezien dat betekent dat bezoekers langer op je website blijven. Maar je zal het nooit kunnen terugbrengen naar 0% en dat is ook helemaal niet nodig. Sterker nog, het is juist gezond om ‘bouncers’ op je website te hebben.

 

Wat is het gemiddelde bouncepercentage?

We hebben onderzoek verricht onder 21 Analytics accounts van onze klanten in 4 verschillende landen, zodat we een idee kregen van het gemiddelde bouncepercentage:

Het gemiddelde bouncepercentage van de websites die wij hebben onderzocht is 44%.

Maar het is nog te vroeg om hieruit meteen conclusies te trekken. Vooral voor tuincentra met een fysieke winkel zijn bouncers lang niet altijd een probleem:

  • Als klanten willen weten wat jouw openingstijden zijn en direct op de webpagina met contactgegevens en openingstijden terechtkomen, is hun vraag beantwoord. Ze sluiten de website, springen in de auto en rijden naar jouw tuincentrum. 
  • Als bezoekers willen weten wat het menu van jouw tuincafé is, komen ze via Google gelijk op jouw menu-pagina. Op basis van hetgeen ze zien maken ze vervolgens de beslissing om wel of niet langs te komen.

Een andere oorzaak voor bouncers is wanneer je het verkeer naar je website via Google Ads of zoekmachineoptimalisatie verhoogt. Hoewel het meeste verkeer relevant zal zijn, is het onmogelijk om alleen maar relevante bezoekers naar je website te halen. Daarom staat meer bezoekers dus ook gelijk aan meer absolute bouncers.

 

Bouncers per verkeersbron

Dat gezegd hebbende is het goed om te weten dat Google Analytics je per verkeersbron het bouncepercentage kan laten zien. Hier zijn de resultaten per verkeersbron van de 21 websites die wij bekeken hebben:

Dus het gemiddelde is 44%, maar je ziet dat de verschillende verkeersbronnen veel van elkaar verschillen.

 

Waarom heeft organisch verkeer een lager bouncepercentage?

Het gemiddelde bouncepercentage van bezoekers vanuit Google is 43,31%, terwijl het percentage bij sociaal verkeer op 53,85% ligt. Wat is het verschil tussen deze twee verkeersbronnen?

Gebruikers van Google stellen een vraag door een zoekopdracht in te vullen. Jouw website heeft een hoge ranking, waardoor ze er snel op zullen klikken. Hopelijk beantwoordt jouw website de vraag en blijven de bezoekers er een tijdje hangen. Aangezien deze mensen actief iets hebben moeten intypen en op de link hebben geklikt om op jouw website terecht te komen, zijn ze meer betrokken. 

Verkeerskanalen zoals sociale media zijn er aan de andere kant op gericht om minder gericht verkeer naar jouw website te leiden, zeker wanneer je adverteert. Immers, niet iedereen zit te wachten op jouw advertenties op informatie.

Klanten stuiten op jouw bericht, besluiten er op te klikken, maar zijn niet per se ergens naar op zoek. Ze waren waarschijnlijk gewoon aan het wachten op de bus, zich aan het vervelen in de wachtkamer van de tandarts of een bezoekje aan het brengen aan het kleinste kamertje in huis. Ze zullen dus ook sneller wegklikken dan bezoekers via Google.

 

Wat voor impact heeft het bouncepercentage op mijn webshop?

Bezoekers die slechts één pagina van je webshop bezoeken, kopen niets. Het is een goed idee om het bouncepercentage op je webshop te verlagen als deze hoger is dan 40%. 

Er zijn twee manieren om je bouncepercentage te verlagen:

  • Verminder het verkeer van kanalen die het hoogste bouncepercentage veroorzaken
  • Verbeter je webshop ervaring

Het is verleidelijk om te stoppen met het versturen van nieuwsbrieven wanneer je bouncepercentage voor dat kanaal boven het gemiddelde ligt. Of om je Google Ads campagne stop te zetten, omdat je klanten direct weer wegklikken. Maar het is beter om uit te zoeken waarom mensen wegklikken, zodat je je pagina’s en campagnes kunt optimaliseren. 

Het is dus het beste om je webshop te verbeteren als je je bouncepercentages wilt verminderen in plaats van het stopzetten van je marketing.

Een paar zaken om naar te kijken:

  • Werkt je webshop goed op mobiele apparaten? Het gemiddelde bouncepercentage op mobiel is 46,91% tegenover 39,14% op desktop bij de 21 websites die we onderzocht hebben.
  • Verwijs je bezoekers naar een specifieke landingspagina of naar een generieke pagina in je website? Of, erger nog, naar de homepage? Je homepage is meestal de meest beroerde pagina om op binnen te komen!
  • Klanten die op een link klikken, verwachten relevante informatie. Vind ze deze informatie boven de vouw, dus zonder lang door je website te hoeven scrollen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom bezoekers ‘bouncen’. Het verminderen van het bouncepercentage resulteert in een hoger conversiepercentage, betere online campagnes en uiteindelijk natuurlijk meer omzet

 

Hoe hebben we tuincentra geholpen hun bouncepercentages te verlagen?

Het team van Garden Connect gebruikt Google Analytics om problemen in websites en webshops op te sporen. 

Onze content marketeers gebruiken in analytics  het volgende rapport om pagina’s die problemen veroorzaken te identificeren. Ga naar Gedrag → Site Content → Bestemmingspagina’s in Google Analytics. Zo krijg je een lijst van pagina’s die bezoekers gebruiken om jouw website binnen te komen:

We willen ons niet laten afleiden door pagina’s die slechts een aantal bezoekers per maand hebben, dus filteren we op pagina’s met ten minste 100 weergaven per maand. Hierna kan je de pagina’s sorteren op “Bouncepercentage”, zodat je de slechtst scorende pagina’s als eerste ziet:

De pagina die eruit springt is, in dit voorbeeld, de “Tuinmeubel uitverkoop" pagina op rij 3. 340 bezoekers belandden op deze pagina en 67,94% verliet de website meteen weer. Aangezien het gemiddelde bouncepercentage 40,98% is springt deze pagina er negatief bovenuit. Het verbeteren van deze pagina zal het totale bouncepercentage sterk verminderen en is een goed idee.  

Google Analytics geeft je alle benodigde inzichten om je website of webshop te verbeteren. Het team bij Garden Connect gebruikt dit programma elke dag om websites van tuincentra te optimaliseren.

 

Dus, bestaat er zoiets als een ideaal bouncepercentage?

Je hebt ondertussen wel begrepen dat het ideale bouncepercentage niet bestaat. 

Een bouncepercentage is een goed teken: je trekt bezoekers van verschillende verkeersbronnen naar je website en sommigen zijn geïnteresseerd, anderen niet. Een laag bouncepercentage betekent dat het verkeer naar je website relevant en getarget is, maar waarschijnlijk loop je ondertussen veel potentiële klanten mis.

Het is belangrijk om je bouncepercentage te proberen te verlagen door de gebruiksvriendelijkheid van je website of webshop te verbeteren. Je pagina’s optimaliseren heeft een positief effect op je online verkopen en winkelbezoeken. 

Maar het verlagen van je bouncepercentage moet niet een doel op zichzelf zijn: een bouncepercentage helpt je om problemen op te sporen, maar het bouncepercentage zelf is bijna nooit een probleem.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: