Click & Collect in de tuinbranche

INretail heeft vorige week al haar leden, dus ook de tuincentra, gevraagd naar hun mening over click & collect en de ervaringen hiermee. Interessant, want veel van de Nederlandse  tuincentra die gebruik maken van het Garden Connect platform bieden natuurlijk ook click & collect aan op dit moment.
 

Wel of geen click & collect?

Gemiddeld genomen geeft 72% van de INretail leden aan click & collect aan te bieden, maar dit percentage ligt in de tuinbranche met 85% een stuk hoger. 5% geeft aan dit misschien later te doen en slechts 10% is het helemaal niet van plan.

Reden om niet te starten met click & collect is vaak dat het geld kost. Juist daarom heeft Garden Connect al sinds maart 2020 een speciale dienst voor “nood webshops” opgezet en zijn er samen met GRS/GroenRijk de afgelopen 3 weken liefst 45 nieuwe webshops geopend voor tuincentra die tot dan toe nog niet actief waren. 

Een andere reden is dat het product er zich niet voor leent. Omdat ook bruidswinkels aangesloten zijn bij INretail is dat wel begrijpelijk, maar het meeste “groen” is natuurlijk prima te verkopen in een webshop.
 

Omzet uit click & collect

INretail heeft ook gevraagd welke omzet ondernemers verwachten te halen uit hun click & collect activiteiten. In de tuinbranche geeft 92% aan dat het maximaal 20% zal worden wat hiermee gecompenseerd kan worden. 8% van de ondernemers ziet het wat zonniger in en denkt dat het maximaal 30% kan worden. 

Over alle INretail leden gaat 21% ervan uit dat het minimaal 20% van de omzet zal worden, dus die zijn iets positiever dan de ondernemers in de tuinbranche. 

Natuurlijk zien wij bij Garden Connect ook wat er online gebeurd en of click & collect succesvol is. Het antwoord is dat er enorme schommelingen zijn: het afgelopen weekend zijn er tuincentra geweest die 500 of meer bestellingen binnenhaalden met hun webshop, maar ook tuincentra die de 10 niet gehaald hebben. 

We hebben er (nog) niet verder naar gekeken maar vermoeden dat de succesvolle tuincentra veel hebben gedaan aan marketing om de consument te informeren over de bestelmogelijkheden. 
 

Gebruiken van kanalen

Ook interessant: als je dan online gaat, op welke manier doe je dat dan? In de tuinbranche heeft 53% van de tuincentra een webshop waar dat 48% is bij alle INretail leden. Dit cijfer vinden wij overigens aan de lage kant, omdat inmiddels meer dan 80% van de 120 tuincentra in Nederland die bij ons zit een webshop heeft. 

Het gebruik van externe platformen en marktplaatsen blijft in de tuinbranche wat achter: 12% ten opzichte van 16% gemiddeld. Dat is wel begrijpelijk omdat in een tuincentrum veel artikelen verkrijgbaar zijn die zich lastig laten verkopen via platformen, zoals groengoed. 

Wat ons verbaast is dat slechts 63% van de Nederlandse Instagram als kanaal inzet. Instagram is volledig gericht op foto’s en hier zitten jongere consumenten op. Plaats iedere dag een foto van een kamerplant en je zult zien dat deze doelgroep interesse gaat tonen! Veel moeilijker is het niet om te beginnen.
 

Kennis van online marketing

Ook interessant: hoeveel kennis is er in huis op online marketing gebied? 43% van de ondernemers geeft aan dat de kennis zeer laag is en 43% gemiddeld. Slechts 14% geeft aan dat het kennisniveau hoog is. Vergeleken met alle INretail leden scoort de tuinbranche niet goed op dit punt. 

Wist je dat veel online marketing kennis gewoon gratis en op een leuke manier vergaard kan worden? Je kunt bij Google veel online cursussen volgen of de E-Academy van Thuiswinkel.org volgen. Beiden zijn zeer nuttig, van een goed niveau en helemaal gratis. 


Wil je meer weten over INretail, ga dan naar www.inretail.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: