Planten verkopen? Het begint met goede informatie!
De gemiddelde tuincentrum webshop heeft heel veel artikelen maar je vindt er bar weinig groen. Sinds Corona komen er gelukkig steeds meer tuincentra die ook hun planten online aanbieden, maar het blijven lastige producten om goed op je webshop te zetten.
Er is ook geen leverancier die een Excel bestandje met alle informatie heeft, het assortiment wisselt snel én je moet de consument voldoende informatie geven. Voor je het weet zet de klant zijn nieuwe Monstera in de vensterbank op het zuiden omdat dat zo’n mooi plekje is.
We geven je in dit blog 6 tips zodat jij de ultieme planten webshop kunt worden!
1. Hoe noem je een plant?
Een Weber is een Weber, maar een Ficus is geen Ficus. De Ficus Benjamina en Ficus Elastica lijken niet eens op elkaar, laat staan dat je de andere 200 soorten ook gaat aanbieden. Sommige planten hebben een hele bekende Nederlandse naam, zoals de Pannenkoekplant, bij andere planten is de Latijnse naam juist heel bekend zoals de Geranium.
Wat nu?
Wij volgen hierin Mama Botanica die in haar boek “Een huis vol planten” aangeeft de voorkeur te geven aan de Latijnse naam: dat is nu eenmaal hoe de plant heet en zo neem je onduidelijkheid weg. In de meeste webshops die wij maken zie je de Latijnse naam als productnaam en de Nederlandse naam als ondertitel. Iedereen blij, en Google zal het ook waarderen.
2. Eigenschappen
Jouw klant zoekt een nieuwe plant voor in zijn tuin of woonkamer en komt in jouw webshop. Hij ziet daar 1.500 planten: de keuze is reuze. Maar net zoals bij vakanties, is teveel keuze niet goed. De klant ziet door de planten het bos niet meer en weet niet wat hij moet doen: keuzestress doet afhaken, dus hij verlaat jouw webshop.
(Mocht je dit niet geloven, dan moet je dit onderzoek over het verkopen van jam eens lezen).
Je kunt dat voorkomen door de klant in een paar simpele stappen naar een beperkt deel van je assortiment te leiden. De precieze stappen zijn afhankelijk van je assortiment, maar voor een vaste tuinplant kan je denken aan deze:
-
Zon, een beetje zon of schaduw
-
Klei, leem of zandgrond
-
Max. 10, 50 of 100 cm hoog, of hoger
In drie vragen breng je de keuze terug tot een stuk of 200 planten. Vervolgens kan de klant filteren op een kleur en bloeitijd om uiteindelijk bij een 10-tal winnaars uit de komen: dat is tenminste begrijpelijk!
Maar om die filters te kunnen maken moet je wel zorgen voor goede productinformatie. Bij Garden Connect hebben we een bestand van meer dan 8.000 huis- en tuinplanten en per plant minimaal 15 van dit soort eigenschappen.
Als je de eigenschappen hebt kun je navigatie blokken maken voor je webshop voorpagina’s:
En je kunt ook goede productfilters instellen:
Op die manier help je de klant snel naar de juiste plant, zonder keuzestress.
3. Een goede omschrijving
Een website die niet gevonden wordt in zoekmachines is als een winkel zonder voordeur: je hebt er niets aan. Zowel je klanten als Google zullen het waarderen als je goede, unieke productomschrijvingen maakt van je planten. Een goede omschrijving moet minimaal 200 woorden bevatten om goed te scoren in Google.
Voor een assortiment van honderden, zoniet duizenden planten is dat ongelooflijk veel werk, maar het is wel écht belangrijk om dat te doen. Wij hebben op een Nederlandse webshop een 80-tal planten, inclusief omschrijvingen, geplaatst en het aantal bezoekers wat via Google op de webshop kwam, nam enkele weken later al toe:
Het aantal bezoekers begon in februari op eenzelfde niveau als in 2020, maar naarmate Google de inhoud ging waarderen liep het op. Uiteindelijk is het aantal bezoekers nu bijna 300% hoger dan vorig jaar en het enige wat we gedaan hebben is goede productomschrijvingen toevoegen!
Het is dus de moeite waard, dus je kunt aan de slag met schrijven. Gelukkig hebben we ook hiervoor een oplossing bedacht: automatisering. Iedere omschrijving moet écht volledig uniek zijn om goed te kunnen scoren in Google, dus wij gebruiken Artificial Intelligence, AI, om teksten voor webshops te maken.
Denk je dat dit niet werkt? Hier is een stukje tekst dat onze AI computer heeft geschreven over de sierappel. Oordeel zelf maar:
De grond waar de Malus (Rosaceae) het best in gedijt, bestaat uit klei, zand, kalk of leem en is vocht-drooghoudend of droog. De Malus (Rosaceae) staat het liefst op een beschutte of open plek in de zon of halfschaduw. De Malus (Rosaceae) heeft geen stekels. De beste zuurgraad die de grond van deze plant kan hebben is zuur, alkalisch of neutraal. Deze boom geeft geen geur. De boom is vrij groot want hij wordt maximaal 8 m hoog!
4. Het oog wil ook wat: plantenfoto’s!
Dan komen we bij het belangrijkste element van de productpagina: foto’s! Immers, de klant wil weten wat hij gaat kopen en dus moet je foto’s tonen. Daar wordt het ingewikkeld, want iedere plant is anders. Het is dus onmogelijk om precies te vertellen wat de klant kan kopen.
Daarbij koopt de klant vaak iets als dit en dat is niet bepaald aantrekkelijk:
Wat nu? De foto van de plant in pot is netjes om erbij te doen, want dat is hetgeen wat de klant gaat kopen. Maar het inspireert hem niet en het geeft ook geen getrouw beeld van het eindresultaat.
Wij adviseren om mooie, inspirerende foto’s te geven van de belangrijkste details van de plant, zoals de bloem en het blad:
Eventueel aangevuld met een foto van een takje in kwekerspot heeft de klant voldoende informatie om geïnspireerd te worden én om te weten wat hij gaat kopen!
5. Het resultaat
Als je de eigenschappen, foto’s en omschrijving klaar hebt dan ben je klaar om je planten online te zetten! Je plantenpagina’s zullen er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien:
In het Garden Connect Platform kun je vervolgens aangeven wat je wilt doen met je planten:
-
Alleen af laten halen
-
Regionaal bezorgen op basis van postcode gebieden
-
Nationaal verzenden
Dit is, uiteraard, geheel geautomatiseerd zodat je er verder geen omkijken naar hebt.
Als je gebruik maakt van onze plantdata dan heb je professionele foto, een tekst die je helpt om gevonden te worden in Google én je kunt goede filters maken om je klanten te helpen.
Het resultaat zal zijn dat je meer klanten op je website én in je tuincentrum kunt verwelkomen!
6. Waarom zou je er aan beginnen?
Je hebt nu gelezen wat er bij komt kijken om planten professioneel online te zetten en toegegeven: dat is best een hoop werk! Dus waarom zou je er aan beginnen?
Planten zijn hip & happening en de consument zoekt in 2021 nu eenmaal veel online.
Wist je dat 76% van de aankopen in winkels online wordt voorbereid? Consumenten zoeken informatie en besluiten dan bij welke winkel ze planten gaan kopen. Door jouw assortiment planten online te zetten zorg je ervoor dat je bij deze doelgroep in beeld komt. Je kunt meer lezen over consumentengedrag op de pagina over Local SEO Marketing.
Wil je meer weten over onze plantdata, webshops en online marketing diensten? Neem dan gerust even contact met ons op!