3 redenen waarom merkbeleving in webshops belangrijk is
Steeds meer merken in de tuinbranche worden consumentenmerken. Weber is daar misschien het meest extreme voorbeeld van want “Winter Weberen” is al bijna een werkwoord geworden. Maar ook Elho, Big Green Egg en plantconcepten als Addenda timmeren flink aan de weg. Door merken goed zichtbaar te maken in je webshop kun je profiteren van de groei van deze merken.
Maar waarom is merkbeleving belangrijk?
Het toevoegen van merkbeleving aan een webshop helpt om meer te verkopen:
- Merknamen geven vertrouwen. Juist voor zelfstandige tuincentra die buiten hun eigen regio niet bekend zijn is dit een belangrijk aspect. Men kent de winkel dan niet, maar vertrouwt het merk wat verkocht wordt wel.
- Merknamen impliceren kwaliteit: “Als je er zoveel over leest dan zal het wel een goed product zijn!”. Deze bekendheid zorgt ervoor dat men eerder tot aankopen overgaat.
- Consumenten kunnen merktrouw zijn: als ze eenmaal een Capi pot hebben, dan moet de tweede pot ook van Capi zijn omdat die er dan goed bij past.
Nu zijn wij er geen voorstander van om jouw webshop te focussen op 1 of 2 grote merken, want jouw winkel staat wat betreft merkbeleving voorop. De naam van jouw winkel of bedrijf is namelijk óók een merk en jouw eigen webshop is bij uitstek de plek om die te communiceren en lading te geven.
Toch kun je de merken die je verkoopt gebruiken om meer online & winkel verkopen te realiseren.
Merkbeleving toepassen in jouw webshop
Er zijn een aantal manieren om merkbeleving toe te passen in jouw webshop. Het is belangrijk om consistent te werk te gaan en dezelfde oplossing bij ieder merk toe te passen, om te voorkomen dat de webshop rommelig wordt.
Hoe je dit kunt doen, leggen we uit aan de hand van drie voorbeelden. Deze drie toevoegingen aan je webshop zijn eenvoudig en kun je zelf doen.
1. Merk toevoegen bij productpagina
Op iedere productpagina moet het merk goed zichtbaar zijn. We adviseren je om dat te doen via het logo, wat dan door kan linken naar de merkpagina (zie hieronder). Het logo is visueel en roept direct herkenning op. Meestal komt het logo rechtsboven op de pagina, vlakbij de naam van het product. In het voorbeeld hieronder zie je duidelijk het Weber-logo op de productpagina.
2. Tabblad met merkinformatie
In een tabblad op de productpagina kan meer informatie over het merk geplaatst worden. Dit is prettig voor de bezoeker want die kan dan iets lezen over het merk: misschien is het van oorsprong een familiebedrijf, kweken ze planten duurzaam of zijn de producten gemaakt van gerecyclede materialen. Wat het ook is: een goed merkverhaal helpt om producten te verkopen. In dit tabblad kun je ook een link opnemen naar de merkpagina.
In het geval van Ecostyle zou je kunnen vertellen dat hun producten ecologisch verantwoord zijn en biologisch afbreekbaar. Dat helpt de consument enorm, zeker gezien alle aandacht hiervoor in de media de afgelopen jaren.
3. Merkpagina
Ieder merk kan een eigen pagina krijgen, zodat bezoekers die op zoek zijn naar een specifiek merk dit snel kunnen vinden. Deze pagina zal ongetwijfeld ook goed gevonden worden in Google, maar het zorgt bovenal voor een sterke merkbeleving.
Wat je niet moet doen!
Naast de dingen je wél moet doen, is er ook nog iets wat je vooral niet moet doen: het maken van een link van jouw website naar de leverancier toe. Je doet een hoop moeite om bezoekers op jouw website te krijgen en door een link te plaatsen, stuur je bezoekers weg van jouw eigen website.
Op de websites van Weber, Gardena en andere merken staat een mooi overzicht van webshops & dealers vermeld, dus de consument kan simpel kijken waar het product nog meer verkrijgbaar is. Zorg ervoor dat je controle houdt over het aankoopproces en houd bezoekers vast op je eigen website!
Meer weten over merkbeleving?
Wil je meer weten? Bekijk dan de Garden Connect Academy video over het werken met merken of toevoegen van tabbladen. Of meld je aan voor één van onze aankomende online Lunch & Learn sessies: "Productpagina's die Converteren!".