Waar zijn de online klanten gebleven?

Het is niet te missen: de online verkopen vallen halverwege het voorjaar over de gehele linie best tegen. Maar hoe zit dat precies? En moeten we ons zorgen maken?

De afgelopen twee jaar is de tuinbranche flink verwend: tijdens de lockdowns kon de consument niets anders dan zijn huis of tuin opknappen en daar hebben we allemaal flink van mogen profiteren.

Een mooie opsteker in lastige en onzekere tijden.

Maar het is nu 2022 en de wereld is veranderd: waar de bomen de afgelopen 2 jaar tot in de hemel groeiden, groeien ze nu iets minder snel en hoog. Laten we dus eens kijken wat er aan de hand is.
 

Minder vraag naar tuinmeubels

We zien online beduidend minder vraag naar tuinmeubels. Google Trends maakt gebruik van een index waarbij het hoogtepunt een index van 100 heeft. Dat hoogtepunt lag in de tweede week van april 2020. Corona was net losgebarsten en het mooie weer deed de rest.

Vorig jaar was er al flink minder vraag naar tuinmeubels, maar door de beperkte voorraad werd alles wat los en vast zat gekocht.

Aangekomen in 2022 ligt de vraag naar tuinmeubels online zo’n 28% lager dan in 2021: de zoekindex is van 55 naar 40 gegaan. En dat is dus maar liefst 60% lager dan de piek van 2020.

In tegenstelling tot kamerplanten (die vroeg of laat komen te overlijden) gaan tuinmeubels wél jarenlang mee, dus er is beperkte vraag naar tuinmeubels op dit moment.

Een andere factor die meespeelt bij tuinmeubels is natuurlijk de inflatie: de transportkosten zijn flink opgelopen en jouw tuinmeubels zijn daarom duurder dan vorig jaar. Dat helpt niet mee om meer te verkopen.
 

Verhuizingen nemen af

Een andere bekende factor van belang is de huizenmarkt: een klant die verhuist gaat vaak zijn huis en tuin opknappen. Dat zijn stevige uitgaven die gedaan worden en die lekker aantikken.

Het is bekend dat er veel problemen zijn op de huizenmarkt: zelfs als je een zak geld hebt, is het best lastig om een leuke woning te vinden.

Het resultaat is dus dat het aantal verhuizingen flink afneemt (in het eerste kwartaal van 2022 waren er 19% minder woningen gekocht dan in 2021) volgens de NVM:

Minder verhuizingen betekenen minder tuintjes en balkons die opnieuw ingericht moeten worden en ook minder (online) vraag naar productgroepen die hier verband mee houden.

En hoe zit het dan met de consument die niet verhuist? Dan kunnen we terug naar het vorige hoofdstuk: die heeft tijdens de lockdowns al flink geld uitgegeven aan huis & tuin.
 

Alles kan weer!

Festivals, restaurants, vakanties, alles kan en mag weer. En dat is maar goed ook. Maar tijd die in de bergen van Oostenrijk of op het strand van Spanje wordt doorgebracht, wordt niet in huis of tuin besteed. En dat voelen we toch.

Het meest aansprekend waren de duizenden wachtende reizigers buiten de vertrekhallen van Schiphol: dat zijn consumenten die hun geld & tijd in 2020 en 2021 hebben besteed aan hun huis & tuin, maar in 2022 gaan ze lekker op pad. En geef ze eens ongelijk!

Het aantal vliegtuigen dat op Schiphol vertrok of aankwam was in maart 2022 148% hoger en het aantal passagiers 465%. Met ruim 3,7 miljoen passagiers was het niet bepaald rustig op Schiphol (en boven ons kantoor in Zwanenburg!).
 

Het weer, het weer & het weer

Je kunt alles goed doen, maar als het geen mooi weer is hebben je klanten niets te zoeken in je tuin. Naast een aantal andere factoren kunnen we het weer dus niet overslaan. April 2022 was nat en koud.

Op 1 april was het in Limburg nog geen 2 graden: dat is weer om de schaatsen uit het vet te halen en de schep in de schuur te laten staan.

Weeronline heeft een goede temperatuurgrafiek gemaakt voor april waarop dit goed te zien is:

In deze belangrijk maand zijn er dus 2 weken geweest met goed weer - waarbij het eerste deel van de maand letterlijk in het water viel.
 

Terug naar de omzet in webshops

Er is dus minder vraag naar tuinmeubels, er zijn minder verhuizingen en consumenten kunnen hun tijd & geld weer op andere manieren besteden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de inflatie, oorlog in Oekraïne en de impact die corona heeft gehad op werknemers in sommige sectoren.

Waar het dus heel verleidelijk is om een vergelijking van het online kanaal met 2020 of 2021 te maken, is het handiger om uit te zoomen:

  • Hoe verhoudt 2022 zich tot 2019, het vorige normale jaar?
  • Hoe is de totale omzet, dus online & in de winkel gecombineerd, in verhouding tot voorgaande jaren? 
  • Word je beter gevonden op belangrijke trefwoorden ten opzichte van voorgaande jaren?

Dit geeft een beter en realistischer beeld dan wanneer je puur naar de omzet jaar op jaar kijkt. Over de jaren groeit het online kanaal gestaag door en dat zal ook na dit jaar niet anders zijn.

Dat er nu even pas op de plaats gemaakt wordt door de online consument, in de tuinbranche en daarbuiten, vinden wij allesbehalve opvallend!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: